Frederiksborg slott

Frederiksborg slott er ett av Skandinavias flotteste slott, med parkanlegg, slottskirke og autentisk interiør fra 1600-tallet. Det ligger i småbyen Hillerød trettifem kilometer utenfor København. Danske konger har hatt Frederiksborg slott som residens i generasjoner, men i dag er slottet tilholdssted for Det Nationalhistoriske museum.


Foto: Casper Moller @ Flickr

Slottet ble først bygd midt på 1500-tallet av kong Frederik. Senere rev Christian IV, hans sønn, ned mesteparten for å bygge et nytt slott i nederlandsk renessansestil. Fra det sto ferdig og helt frem til 1840 ble danske konger kronet her i Frederiksborg.

Badstuen, som ble oppført i 1580–1581, ligger fortsatt i naturområdet rundt slottet og benyttes fremdeles av hoffet. I 1859 ble slottet ødelagt av brann, men allerede året etter startet gjenoppbyggingen av slottseksteriøret. Heldigvis klarte interiøret seg. Slottet ble fredet i 1918.

Parkanlegget

Det er absolutt verd å spasere gjennom parkanlegget, som gjenåpnet i 1996. Store ressurser gikk med på å gjenskape fortidens prakt, og det 100 meter brede og 400 meter lange parkanlegget fremstår nå vakrere enn noen sinne.


Foto: Casper Moller @ Flickr

Kirken og ordenene

Den vakre Slottskirken er ordenskapell for danske ridderordener som Dannebrogordenen og Elefantordenen. Elefantordenen er en dansk ridderorden. Den er landets høyeste utmerkelse, og er blant de eldste europeiske ordener.

Personer som har fått Dannebrogordenes storkors får sine våpenskjold malt på plater som henges opp på veggene i Frederiksborg slottskirke. Flere nordmenn har fått sine skjold hengt opp, som ambassadør Rolf Andvord og hoffsjef Ingvald Smith-Kielland.

Nasjonalhistoriske Museum

Nasjonalhistoriske Museum har hatt lokaler på Frederiksborg slott siden 1878. Her kan du se Danmarks største samling av portretter, samt grafiske trykk, kunstindustrielle samlinger og diverse historiesamlinger. Museet har også en moderne samling som gir god informasjon om Danmark siden 2. verdenskrig.

Slottet og Museet er åpent hele året. I høysesongen er åpningstidene fra 1000 til 1700. Inngangspris er cirka 60 kroner for voksne og barn under 15 år får betydelig rabatt.