Museer i København – interessant og mangfoldig

Museer i København omfatter alt fra moderne samtidskunstnere til design til byens historie og utvikling. Det finnes i alt over 80 museer å utforske i København og omegn. Få byer kan skilte med et slikt mangfold! København er særlig kjent for sine mange kunstmuseer, hvorav flere er internasjonalt anerkjente og trekker kunstnere fra hele verden.

Statens Museum for Kunst er Danmarks største kunstmuseum og det danske motstykket til det norske Nasjonalgalleriet. Museet har to vidt forskjellige bygg: et hvitt, moderne tilbygg fra 1998 og et renessansebygg fra 1889. En ukledelig blanding, skulle man kanskje tro, men de to byggene eksisterer altså i fin harmoni, bundet sammen av Skulpturgaden med billedhuggerkunst. Museet rommer til sammen 700 års kunstskatter, samt bibliotek, utstillinger i barnehøyde, og kafé.


Foto: ^_^ @ Flickr

Den Hirschsprungske Samling ligger rett bak Statens Museum for Kunst. Det ble grunnlagt av den danske tobakksfabrikanten Heinrich Hirschsprung, som ga staten hele sin imponerende kunstsamling i 1902. Han var glad i Skagenmalerne, og du kan se hovedverker fra Ancher, Ring, Lundbye, Eckersberg og flere, samt malerier fra gullalderen og symbolismen. Gjenstander fra kunstnernes liv pryder rommene i museet.

Ny Carlsberg Glyptotek har Nord-Europas største samling av antikk kunst, med verker fra Egypt, Hellas, Etruria og Romerriket, samt en samling dansk og fransk samtidskunst. Museet ble grunnlagt i 1888 av Carl Jacobsen, sønn av Carlsberg-grunnlegger J.C. Jacobsen.

Louisiana Museum of Modern Art ligger rundt en halvtimes togtur nord for København, i Humlebæk vis-a-vis Øresund. Museet har en samling på over 3500 verker fra 1945 og til i dag, og viser ofte deler av den i skiftende utstillinger. Det finnes også en fast samling. Giacometti-salen og  den originale Kusama-installasjonen er publikumsfavoritter.

Thorvaldsens museum er i seg selv et kunstverk. Bygget stammer fra midten av 1800-tallet og er Danmarks eldste museumsbygning. Her hviler Bertel Thorvaldsen selv, den anerkjente billedhuggeren hvis kunstverk hele museet er dedisert til. Portrettbyster, skulpturer og skisser, samt en antikksamling med vaser, mynter og marmorskulpturer er noe av det museet byr på.


Foto: Thomas Rousing @ Flickr

Ordrupgaard kunstmuseum er en hyllest til fransk kunst, med verker av blant annet Monet, Renoir og Gauiguin. Ved siden av museet ligger møbelarkitekten Finn Juhls hjem med modernistiske møbler tegnet av arkitekten selv. Du finner Ordrupgaard en drøy halvtime nord for København. Det norske arkitektfirmaet Snøhetta skal tegne tilbygg til museet.

H.C. Andersen-museet ligger i Andersen-familiens gamle hus, hvor du kan oppleve forfatterens liv som unggutt i København. Familien hadde lite penger og plass – kjøkkenhagen lå på hustaket.